In Tenerife heb je acht op tien dagen een reële kans om walvissen en dolfijnen te spotten omdat diverse soorten het jaar rond in de Canarische archipel vertoeven. In mei en juni komen daar nog diverse soorten bij die rondom Tenerife halt houden tijdens hun jaarlijkse trektocht doorheen de Atlantische Oceaan.
De Zuidwestkust van Tenerife is één van de meest geschikte plaatsen om dolfijnen en walvissen gade te slaan. Je kan er meer dan twintig verschillende soorten waarnemen, van de tuimelaar en de blauwe vinvis tot de bultrug en de orka. Grienden en tuimelaars kan je bijna het hele jaar door zien omdat zij er hun ‘thuisbasis’ hebben. De andere soorten komen langs Tenerife in mei en juni.
Verrekijker en telelens
De verschillende soorten identificeren is niet altijd eenvoudig, maar voorzien van een verrekijker of een fototoestel met een telelens lukt het wel. De lengte, de vorm van hun kop, ruggenvin en staart, hun kleur en hun gedrag maken veelal het onderscheid. Gespecialiseerde bootexcursies geven je de kans om deze vaak immense zeezoogdieren van dichtbij gade te slaan. Deze bootexcursies zijn strikt gereglementeerd. De schippers moeten een veiligheidsafstand tegenover de dieren in acht nemen en moeten zo nodig ook hun motoren uitschakelen om hen niet te verstoren.
Onvoorspelbaar
De meeste bootjes vertrekken vanaf Los Cristianos, Puerto Colón en Los Gigantes. Er worden uiteenlopende excursies aangeboden van twee tot vijf uren met kleine, middelgrote en grote boten waarop soms ook een maaltijd wordt geserveerd. Tijdens enkele excursies krijg je ook de kans om een frisse duik te nemen in een baai of om tussen de dolfijnen te zwemmen.
Weet wel dat het gedrag van de dieren niet altijd voorspelbaar is en wordt bepaald door het tijdstip van de dag, de stroming, de condities op zee, het beschikbare voedsel, enzovoort. Niettemin zijn de dieren vrijwel altijd bijzonder actief maar bepalen zij of en hoe zij zich willen vertonen aan nieuwsgierige toeristen.
Frisse zeebries
Omdat de zee soms wat onstuimig kan zijn en de boot kan schommelen of bruusk kan neerploffen op het wateroppervlak is het aangewezen om eventuele voorzorgsmaatregelen te nemen tegen zeeziekte. Ook neem je best een water- en winddichte jack mee omdat de zeebries het soms flink wat koeler maakt dan op het strand.