Met kinderen op het vliegtuig

Word je al luchtziek bij de gedachte dat je straks met je kinderen het vliegtuig op moet? Een goede voorbereiding is het halve werk.

Info vooraf

Voor de meeste luchtvaartmaatschappijen kan ik op voorhand vertellen welke kindvriendelijke voorzieningen er aan boord zijn. Die verschillen van maatschappij tot maatschappij. In sommige vliegtuigen beschik je over luiers en ‘bassinets’ (babybedjes voor kinderen tot 2 jaar die uit de muur klappen), bij andere kan je zelfs potjes babyvoeding reserveren.

Zo weinig mogelijk tussenstops 

Ik probeer bij de keuze van de vlucht rekening te houden met de slaaptijden van je kinderen. Zo kan je tussenstops zoveel mogelijk vermijden, want daarbij moeten zij steeds wakker gemaakt worden. Daarnaast krijg je de ongemakken tijdens het dalen en opstijgen telkens weer te verwerken. En bovendien moet je dan al je spullen uit het ene vliegtuig zeulen om ze een uur later weer in het andere te sleuren.
Bij een nachtvlucht moet je proberen het slaapritueel zoveel mogelijk te respecteren, compleet met pyama, melk en een verhaaltje. In Amerika schrikken veel ouders er op lange vluchten zelfs niet voor terug hun kinderen een mild slaapmiddel te geven. Maar dat zou ik niet aanraden, want veel kinderen vertonen dan omgekeerd gedrag, tot hyperactiviteit toe.

Wat zit er in je ‘overlevingspakket’? 

Een kind is nooit te jong om met een vliegtuig te reizen. Integendeel: baby’s zijn veel makkelijker aan boord dan een kleuter van vier. Je kunt ze troosten met flessenmelk en ze slapen veel. Zorg wel altijd voor een handig ‘overlevingspakket’ dat je bij de hand houdt: een luier, een pakje vochtige doekjes, een tube lotion en een klein handdoekje. Voor oudere kinderen zijn een draagbare dvd-speler of een tablet, een nieuw speelgoedje, Legoblokken, kleurboeken en potloden geschikte afleiders. 

Instappen zo lang mogelijk uitstellen

Voor kinderen die moeilijk stil kunnen zitten is elke minuut in het vliegtuig er één te veel. Zorg er dus voor dat ze zich ten volle uitleven in de vertrekhal, zodat ze al wat moe zijn op het moment dat je hun gordels aandoet. Wil je toch op tijd aan boord zijn om er zeker van te zijn dat je je handbagage kan opbergen, stap dan alvast in en laat je partner pas op het einde met de kids op het vliegtuig stappen.

Voorzorgen tegen vliegkwalen 

Kinderen hebben gauw last van oorpijn op het vliegtuig. Op het moment dat je zelf de druk voelt bij het opstijgen, moet je je baby laten drinken om de oortjes te klaren. Een neusverkoudheid is extra pijnlijk. Zorg dan voor een zoutoplossing. Tegen de droge lucht helpt maar één remedie: laat je peuters en kinderen dubbel zoveel drinken als normaal, ook al leidt dat tot veel toiletbezoek.

0 Shares:
You May Also Like
Read More

Trouwen in het buitenland

Elk jaar stappen meer en meer koppels in het huwelijksbootje in het buitenland. Reisbureau Kristof Holidays kan, i.s.m.…