De unieke biodiversiteit van Madagascar

In mijn Afrika-aanbod is Madagascar absoluut één van de buitenbeentjes.
Het mag dan wat minder bekend en gekend zijn bij de wereldreizigers, het is een zalig en schitterend eiland. Deze voormalige Franse kolonie is niet de ideale en populaire safaribestemming. Het gaat in de eerste plaats om één grote brok unieke natuur met zes diverse nationale parken. De biodiversiteit is vrijwel nergens in de wereld groter en zowel wat fauna als flora betreft worden er nog regelmatig nieuwe soorten ontdekt.

Madagascar wordt vandaag nog niet onder de voet gelopen door horden toeristen. Dat zorgt ervoor dat er nog van een op en top authentieke bestemming kan gesproken worden, waar de lokale stammen net zo nieuwsgierig zijn naar de bezoekende reizigers als andersom. Een bezoek aan de etnische dorpjes is dan ook telkens weer een belevenis van jewelste.

Als je rondtoert in de immense nationale parken weet je niet waar eerst kijken. Het eiland beschikt over een enorme natuurrijkdom. Madagascar is ook het land van de lemuren, waarvan er niet minder dan 100 verschillende soorten te ontdekken zijn. Ook de kameleons, maki’s en 13 andere soorten primaten zorgen samen met 270 verschillende vogelsoorten (waarvan de helft enkel op dit eiland voorkomt) voor een kleurrijke aanblik. Nog een geruststelling voor bange reizigers: er zijn géén giftige slangen, wel stevige boa’s.

Een blikvanger van jewelste zijn de talrijke baobabs, waarvan er acht verschillende soorten in de wereld zijn. Zes daarvan zijn enkel in Madagascar te vinden. Deze iconische, gigantische en kolossale bomen zijn echter maar een voorsmaakje van het totale indrukwekkende botanische aanbod.

Madagascar is uiteraard een bestemming voor iedereen, maar een zekere flexibiliteit is toch een pluspunt. Er zijn een aantal luxehotels met een onmiskenbare topservice, maar die liggen aan de stranden waar een rondreis mooi afgerond kan worden. Tijdens de rondreizen wordt meestal in comfortabele en charmante drie- tot viersterrenhotels overnacht. Hier wordt sporadisch een klein beetje comfort ingeruild voor een nauwer en hechter contact met de bevolking.

Qua prijzen is het eiland goedkoper dan pakweg Kenia of Tanzania en door de groeiende concurrentie zijn de vliegtuigprijzen recent behoorlijk gezakt.
Ter plaatse heb je een chauffeur en een gids (of de combinatie van de twee) nodig. Zelf rijden is niet aan te raden, temeer omdat het eiland 58.000 km. wegen heeft waarvan minder dan 5.000 km. geasfalteerd zijn. De beste reisperiode loopt van april tot november.
Madagascar is een prima bestemming voor ervaren reizigers die op zoek zijn naar iets compleet anders. Dit eiland is nu eenmaal met geen enkele andere bestemming te vergelijken.

Nog een extra troef is het gastronomische aspect, in grote mate te wijten aan het feit dat het eiland lange tijd een Franse kolonie is geweest. Wie tuk is op foie gras en eendenborst zal hier niet op zijn of haar honger blijven zitten. Ook qua vis en zeevruchten ben je hier aan het goede adres. Men zegge het voort…

0 Shares:
You May Also Like
Read More

Cabo Verde

Kleurrijke huizen, een vriendelijke bevolking, vulkanische ondergronden, eindeloze stranden en een boeiend onderwaterleven. En misschien nog belangrijker: slechts…
Read More

Met een e-scooter door Parijs

De stad Parijs zet meer en meer in op duurzaam toerisme, en daarbij speelt ‘vervoer’ een belangrijke rol.Met het nieuwe COUP verken…
Read More

Inpakken zonder stress

Inpakstress is bijna niet te voorkomen als je op vliegvakantie vertrek. En nu je bij veel luchtvaartmaatschappijen moet…