Santorini, het mooiste eiland van de Cycladen?

Santorini behoort tot de eilandengroep der Cycladen in de Egeïsche Zee. Het bestaat feitelijk uit zes eilanden (Thira, Thirassia, Aspronisi, Paléa Kaméni, Néa Kaméni en Christiani) die zijn ontstaan tijdens de uitbarstingen van de vulkaan, ca. 3.500 jaar geleden, in het midden van het eiland.
Santorini spreekt tot de verbeelding, met de blauwe daken, de witgekalkte huizen en de prachtige zee er omheen. Vooral het landschap aan de westkant van het eiland is erg imposant met de enorme uit zee oprijzende steile klippen waarvan de toppen worden gesierd door helderwitte huisjes. Terrasjes met tavernes, bars, winkeltjes en kerkjes geven Santorini een eigen sfeer en stijl. Door vulkaanuitbarstingen in het verleden bestaan de meeste stranden van het eiland uit zwart lavazand. Verder zijn er kiezelstranden, witte stranden en zelfs rode stranden met opvallende rode rotsen.

Een auto huren?

De auto is de enige manier om het eiland te verkennen. Het is er vulkanisch met bergen en heuvels. Te voet of met de fiets is geen optie. Ook het openbaar vervoer is matig geregeld. Met de auto kun je de mooie plekjes bereiken, zoals Red Beach (het rode strand) bij Akrotiri, Perivolos Beach of het prachtige oude stadje Megalochori. Ik regel graag je ‘all-in’ huurauto.

Welke route?

Niet te missen plekjes zijn het schilderachtige Pyrgos en Akrotiri, waar je Nikolas Cave een bezoekje moet brengen met hun wereldberoemde tomatenballetjes en ander lokaal lekkers. Rij je langs de westkust naar het noorden, passeer dan ook zeker langs het 17de eeuwse stadje Megalochori en Santo Wines, de grootste wijnproducent van het eiland, voor een heerlijk glas lokale wijn.

Waar kom je zonder huurauto niet?

Santorini staat bekend om zijn mooie zonsondergangen. De bekendste is bij Oia, maar daar kan het erg druk zijn. Rij eens naar de vuurtoren van Akrotiri. Van hieruit heb je een spectaculair zicht op de zonsondergang en op de vulkaan, maar dan zonder de duizenden toeristen.
Je kan ook naar Skaros Rock klimmen, waar het uitzicht op Fira en Imerovigli prachtig is.

Typisch Santorini?

De gastvrijheid van de lokale bevolking en de heerlijke keuken van de Middellandse Zee maken Santorini tot een paradijsje. In de keuken wordt veel look gebruikt, de tzatziki is heerlijk en de wijnen van Santorini met de typerende assyrtiko druif superlekker.

Island hoppen

Je kan een week (of langer) verblijven in Santorini, of gaan ‘island hoppen’. Dan combineer je meerdere Cycladen-eilanden op één reis. Ik zorg voor vluchten, transfers, ferry’s, logement, enz.

0 Shares:
You May Also Like
Read More

Cabo Verde

Kleurrijke huizen, een vriendelijke bevolking, vulkanische ondergronden, eindeloze stranden en een boeiend onderwaterleven. En misschien nog belangrijker: slechts…
Read More

Inpakken zonder stress

Inpakstress is bijna niet te voorkomen als je op vliegvakantie vertrek. En nu je bij veel luchtvaartmaatschappijen moet…