Smullen van streetfood

Een culinaire reis rond de wereld.

Het hart van de lokale keuken van een land vind je eigenlijk altijd op straat. Eetstalletjes zijn overal. Haringkarren in Amsterdam, ijsjes- en churrosverkopers in Italië en Spanje, hotdogkramen in New York, tacostalletjes in Mexico en loempiatentjes in Thailand. Waar je ook op reis bent, er worden overal verrukkelijke hapjes gemaakt waar zowel de plaatselijke bevolking als toeristen dol op zijn.

TURKIJE -döner kebab

Döner kebab is een Turks gerecht, bestaande uit laagjes vlees die in de vorm van een vleesrol aan het spit worden gebakken. De naam kebab betekent in het Turks ‘gebakken vlees’. Turkse kebab is van rundsvlees, dit in tegenstelling tot veel andere landen waar kebab van lam wordt gemaakt. Een typisch lunchgerecht in Turkije is een broodje kebab. Op vrijwel elke hoek van de straat vind je wel een kebabzaak.

CURACAO – pastechi

Een snack die op heel Curaçao wordt gegeten is pastechi. Dit woord uit het Papiamento betekent ‘pasteitje’. De deegpakketjes zijn gevuld met kip, rund, kabeljauw of groenten. Dus ook voor vegetariërs is een pasteitje een goede streetfood optie. Je hoeft nooit lang te zoeken naar pastechi’s. Je vindt kraampjes met de Antilliaanse lekkernij op markten en langs de kant van de weg.

THAILAND – loempia

De loempia is één van de meest populaire snacks in Thailand (en andere Aziatische landen). In de hoofdstad Bangkok zijn de loempiastands niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Elke straat heeft zijn eigen tentjes waar je volgens de buurtbewoners de lekkerste loempia’s kunt krijgen. De Thaise bevolking eet ze vaak samen met rijst of bami. Een smakelijke variant en voor velen de favoriet, is de garnalenloempia (of prataad lom).

MAROKKO – brik

Eén van de meest bijzondere pleinen van het Afrikaanse continent ligt in het Marokkaanse Marrakech. Bezoekers komen naar Djemaa el-Fna om te kijken naar slangenbezweerders, vuurspuwers en muzikanten, en te eten bij de eetstalletjes. Probeer in ieder geval een brik, een pakketje van gefrituurd bladerdeeg gevuld met bijvoorbeeld (lams)gehakt, tonijn, ei en kappertjes.

SPANJE – churros

Het is een soort Spaanse oliebol of donut. Churros is een lekker zoete snack gemaakt van gefrituurd tarwedeeg. Er zijn twee varianten: een lange dikke (purros) en een dunne geknoopte. Het lekkerste is het doppen in hete, dikke chocolademelk. Zo dik dat de deegslierten er rechtop in blijven staan. In Spanje eet men churros vaak als ontbijt.

0 Shares:
You May Also Like
Read More

Bonbini op Aruba

Bonbini op Aruba! Zo zeggen ze ‘welkom’ in het Papiaments, moedertaal van Aruba. Maak kennis met de vriendelijke…
Read More

Cabo Verde

Kleurrijke huizen, een vriendelijke bevolking, vulkanische ondergronden, eindeloze stranden en een boeiend onderwaterleven. En misschien nog belangrijker: slechts…
Read More

Inpakken zonder stress

Inpakstress is bijna niet te voorkomen als je op vliegvakantie vertrek. En nu je bij veel luchtvaartmaatschappijen moet…