Je moet toch minstens één keer in je leven naar Venetië gaan. Al was het maar om te ervaren dat alle clichés over de stad met de gondels waar zijn. En omdat Venetië gedoemd is om definitief in het water weg te zinken.
Tip 1: de verplichte nummertjes
Begin je citytrip met de verplichte nummertjes, zoals de Rialtobrug, het Canal Grande en het San Marcoplein met het Dogenpaleis en de Basiliek. Je hebt die al zo dikwijls gezien op foto’s en in films dat ze akelig bekend zullen lijken. De Basiliek van San Marco is trouwens heel bombastisch, maar binnen ook donker en stoffig. Als je er in zomeroutfit aankomt moet je aan de ingang nog drie euro betalen voor enkele vellen papier waarmee je armen en benen moet bedekken. Romantisch hé?! Beklim zeker de Campanile, de 98 meter hoge toren op het San Marcoplein. Vanaf het uitkijkplateau heb je een verbluffend zicht op de romantische stad. Zomer en winter kan je hier over de koppen lopen. De drukte kan best gezellig zijn, maar als je het toch liever wat rustiger hebt moet je hier ‘s avonds komen wandelen. De dagjesmensen zijn dan vertrokken en de stad is mooi verlicht.
Tip 2: rondvaren
Ooit was de gondel het belangrijkste vervoermiddel in Venetië. Vandaag is het niet meer dan een dure toeristische attractie die mikt op vrijgevige, romantische zielen. Voor honderd euro vaart een apatische gondelier je zo’n 40 minuten rond in de stad. Een sfeervol muziekje is beschikbaar, zolang je er maar voor betaalt. Traghetti zijn veerboten met dezelfde uiterlijke kenmerken van een standaardgondel. De traghetti vervoeren passagiers van punt A naar punt B, in plaats van een rondvaart aan te bieden. De prijs ligt dan ook beduidend lager. Voor amper 70 cent kan je al een heel eind meevaren.
Tip 3: vermijd een financiële kater
Venetië is niet bepaald de meest budgetvriendelijke citytrip. Vooral het transport en de museumbezoeken tikken goed aan. Of www.veniceconnected.com kan je voordelige passen kopen. De Venice Connected Card is ook goed voor profijtig wifi-gebruik en… openbare toiletten. Zonder pas kost een plasje al gauw 3 euro!
Tip 4: ga eens lekker tafelen
Venetië heeft de lekkerste vis- en zeevruchtengerechten op de kaart staan, samen met polenta. De zoektocht naar een lekker restaurantje is niet moeilijk: verlaat de toeristische paden en sla willekeurig wat straatjes in. Zie je een restaurant waar veel Venetianen zitten, dan is dit jouw place to be. ‘s Middags eten de Venetianen staand een snelle hap (zitten wordt aangerekend) in een osteria, een eethuis waar je wijn en eenvoudige gerechten als pasta’s en bruchetta’s vindt.
Tip 5: zet een masker op
Tijdens carnaval is het nog drukker dan anders. De straten zijn dan gevuld met mensen die in Venetiaanse kostuums door de straten van event naar event dwalen. Zelf deelnemen aan een gemaskerd bal kan door kaarten te bestellen via www.venice-carnival-italy.com. Voor het befaamde Burlesque Ball in Hotel Bauer betaal je zo’n 450 euro. De stad wemelt van de shops die mooie (en minder mooie) exemplaren verkopen. De meeste zijn hier overdreven duur. Kuier zeker eens langs de etalages in de smalle binnenstraatjes. Daar vind je tal van winkeltjes die handgemaakte maskers verkopen voor een redelijke prijs. Ca’ Macana in de wijk Dorsoduro is één van de betere adresjes. Deze maskerstudio is één van de oudste van Venetië en ontwierp de maskers die Tom Cruise en Nicole Kidman droegen in de film ‘Eyes Wide Shut’. (www.camacana.com)
Tip 6: bezoek de eilanden
Venetië zou door het stijgende zeewater helemaal verzinken en er worden tal van initiatieven genomen om deze ramp te voorkomen. Een moeilijke klus, want Venetië is gebouwd op een lagune met meer dan 120 eilandjes. Murano en Burano zijn de meest bekende, maar ook het dodeneiland San Michele is best interessant. Ooit werden de doden met een speciale gondel naar dit eiland gebracht. Je kan de vaporetto (waterbus) naar San Michele nemen. Het Lido ligt op de route, handig om nadien nog een strandbezoek in te lassen.
Tip 7: maak een waterdicht stadsplan
Wie zomaar ronddwaalt in Venetië zal hoogstwaarschijnlijk weinig leuke plekken ontdekken. De stad telt zoveel doodlopende weggetjes die je innerlijke kompas en je gesofisticeerde gps in de war sturen. Ook een horde toeristen volgen is geen goede optie, want dan loop je vooral door de hoofdstraten waar het barst van eetgelegenheden die overprijsde, calorierijke gerechten serveren. Meer dan een goed plan heb je niet nodig om het echte Venetië rustig te ontdekken. Ga bijv. naar Cannaregio in het noorden. Daar staat de met Tintoretto-schilderijen gedecoreerde kerk Madonna dell’Orto. Vanaf hier heb je ook een sprookjesachtig zicht op het kanaal en Murano (het glasblazerseiland). Of ga via de Ponte dei Scalzi naar Santa Croce, één van de meest traditionele districten van de zinkende stad.