Tanzania: de migratie is er

Iedereen kent wel de spectaculaire documentaires op National Geographic of Animal Planet waar miljoenen gnoe’s en zebra’s de gedurfde rivieroversteken wagen met gevaar op eigen leven! Ze worden uitgedaagd door de dikwijls sterke stroming van de rivier, maar vooraleer ze de overkant bereiken ligt er nog een groter gevaar op de loer: krokodillen! Met hun oogjes net boven water wachten ze geduldig hun kans af om niets vermoedende gnoe’s met een snelle hap en snap onder water te trekken en te verstikken.
 

Dit is het gruwelijke, maar erg bijzondere, natuurspektakel zoals we het ons voorstellen bij het horen van het woord ‘migratie’. Maar de migratie is zoveel meer dan dat! De Grote Trek vindt eigenlijk gedurende het hele jaar plaats! Het gebeurt in een ‘cirkel’  waarbij zowel de Serengeti in Tanzania alsook de Masai Mara in Kenia deel van uitmaken. De migratie met de rivieroversteken vindt doorgaans in het noorden van de Serengeti (jun-aug) plaats alsook in de Masai Mara aan de Mararivier (aug-sep).
 

Niemand en niets kan het juiste tijdstip voorspellen. De dieren migreren waar zich op dat moment het groenste en verste gras bevindt, niet meer niet minder… Is de regen wat vroeger of later in het jaar, dan heeft dit zonder meer een grote invloed op de migratie. Soms gebeurt de spectaculaire oversteek helemal niet, want het gras is niet altijd groener aan de andere kant!
 

Een al even bijzonder spektakel (zonder rivieroversteek weliswaar) is wanneer de migratie zich in het zuiden van de Serengeti bevindt. Grote, uitgestrekte groene grasvlakten worden dan bewoond door de miljoenen gnoe’s en zebra’s (al is het iets minder geconcentreerd dan in het noorden (jun-sep). Een extra bonus zijn de jonge dieren die ma en pa ter wereld hebben gezet. Een doordachte keuze van de ‘ouders’, want met een overschot aan het groene verse gras is er voldoende voedsel voor de kleine spruiten. Toch ook loert hier het gevaar achter elke struik en grasspriet; katachtigen (zoals cheeta, leeuw en luipaard) zijn nooit ver weg, want ook zij hebben honger en de jonge onschuldige dieren zijn een gemakkelijke prooi!

0 Shares:
You May Also Like