Zonnekloppers en families voelen zich buitengewoon goed in de all inclusive resorts aan de Turkse Rivièra. Toch moet je beslist ook de typische sfeer achter de stranden eens geproefd hebben. Enkele tips voor zij die de luxe van de vakantieparadijzen even achter zich kunnen laten.
Kuieren door binnenstad Antalya
De meeste toeristen kennen Antalya enkel van de gelijknamige luchthaven, van waaruit ze stante pede naar hun resort vertrekken. Nochtans is de stad zelf ook een bezoekje waard. Vooral Kaleiçi, de pittoreske havenwijk, is de moeite. Oorspronkelijk was dit de oude Romeinse stad, waarvan de beroemde Poort van Hadrianus bewaard bleef. Keleiçi is nog steeds omsloten door oude wallen, met tussen de kantelen terrasjes die een prachtig zicht bieden over het hoefijzervormige haventje en de toppen van het Taurusgebergte. In de wijk kan je slenteren langs kronkelige straten en overdekte steegjes vol met winkeltjes en restaurants. Fraai zijn ook de Ottomaanse huizen met houten erkers.
Sommige van deze huizen zijn omgevormd tot charmehotelletjes. Hotel Alp Pasa is gevestigd in een oude Ottomaanse residentie met sierlijke open haarden, tapijten en handgemaakte deuren. In de sfeervolle kamers voel je de sfeer van duizend-en-één-nacht. Dineren doe je op de binnenplaats, waar zelfs ruimte voor een klein zwembadje met ligstoelen werd gevonden. Te boeken bij Kristof Holidays.
Op de flanken van de Olympos
De bekende badplaats Kemer ligt in de schaduw van de machtige Tahtali berg (Olympos), die met zijn 2365 meter hoogte de hele kuststreek overheerst. Op de flanken van deze gigant zijn talrijke wandelingen uitgestippeld. Je stapt dan door mooie bossen met uitzicht op de immer blauwe zee en besneeuwde bergtoppen. Populair is de klim naar Chimaera, waar een rotswand permanent in brand lijkt te staan door de aanwezigheid van natuurlijk gas. Even verderop ligt het pittoreske dorpje Ulupinar, bekend voor zijn bronwater en forellenkwekerijen. Sinds enkele jaren kan je ook met de kabellift naar de top van de Olympos. Op de top heb je een weergaloos zicht over de streek.
Door Ulupinar stroomt een tamelijk wild bergriviertje vol forel. Langs de oevers liggen restaurantjes waar je verse forel kunt eten. Het restaurant Selale heeft zelfs pontons en bruggetjes gebouwd in het riviertje zelf. De tafels staan gewoon tussen de watervallen, de rotsen en de stromende rivier. www.Selarestoran.com
Zwemmen tussen de ruïnes
Langs de Turkse Rivièra vind je heel wat overblijfselen van de klassieke oudheid. Vanuit de hotels worden dagelijks excursies aangeboden naar het mooi bewaard gebleven theater van Aspendos of de antieke stad Perge.
Minder bekend is het antieke kuststadje Phaselis op een met pijnbomen bedekt schiereiland. Het is een heerlijke plek, langs drie zijden omgeven door een azuurblauwe zee. Phaselis heeft een hoog Indiana Jones gehalte, want je kan er naar hartelust dwalen tussen oude ruïnes. In de kleinste haven (de noordbaai) kan je zwemmen langs een tweeduizend jaar oude zeepier. De grote zuidelijke haven is een brede baai met zandstranden, waar (plezier)bootjes aanleggen. Phaselis ademt nog steeds iets zinnelijks uit. In de oudheid had het kuststadje, althans volgens redenaar Demosthenes, op dit gebied trouwens ook al een serieuze reputatie mee te zeulen.