Zo mooi is de Algarve

Zo mooi is de Algarve

Zon, zee, klif
Zo mooi is de Algarve

De Portugese Algarve is een prachtige zonnebestemming, gedrapeerd met een adembenemend mooie kustlijn en een rijk hinterland dat trots zijn eeuwenoude geschiedenis met zich meedraagt.

Het westelijk gedeelte van de Algarve is de perfecte setting om de ruige zuidwestkust te ontdekken. Op de hellingen landinwaarts wachten slaperige dorpen, terwijl de beboste Serra de Monchique vooral sportieve wandelaars weet aan te spreken. Deze van oorsprong vulkanische bergketen beschermt in eerste instantie de Algarve tegen koude noordelijke winden, maar is al evenzeer een natuurparadijs dat uitnodigt tot fraaie wandeltochten over de heuvelachtige bergruggen of door de groene dalen.

De Cabo de Sao Vicente is het meest zuidwestelijk punt van Europa en nog steeds een baken voor de vele boten die vanuit Portugal over de zeven wereldzeeën uitzwerven. Sinds enige tijd is deze klif en de omringende kustlijn tot natuurreservaat getransformeerd.

Gelegen aan een idyllische baai is Lagos misschien wel de meest karakteristieke vissersstad van de Algarve. In de middeleeuwen was Lagos twee eeuwen de hoofdstad van de Algarve, en tegelijk een bekende zeehaven. Het was ook in Lagos dat voor de eerste keer Afrikaanse slaven werden ingevoerd, meteen het begin van de slavenhandel tussen Europa, Afrika en de Caraïben. Ooit veroverd door de Arabieren, vallen er her en der in de binnenstad nog Moorse invloeden te bespeuren.

De hele kustlijn van de Algarve wordt gekenmerkt door eenzame stranden en beschutte zandbaaien. Omwille van de kille Atlantische Oceaan en de sterke stromingen zijn sommige stranden aan de westkant minder geschikt voor families met kinderen, of het zou moeten zijn dat je naar een beschutte baai trekt, zoals de strandsites van Dona Ana en Meia Praia, twee van de mooiste en meest populaire stranden langs de Algarve. Sommige pareltjes, zoals de stranden nabij het vissersdorp Carvoeiro, zijn slechts per boot of na een wandeltocht over de kliffen bereikbaar.

Bij Kristof vind je de grote hotels die o.a. via TUI en Thomas Cook geboekt worden. Maar ik heb ook een heel gamma kleinschalige hotels, pousada’s, Solares de Portugal en heerlijke adresjes voor een fly & drive.