Op Nijlcruise in Egypte

Kristof holidays tempel Isis Egypte

De meest ontspannen manier om Egypte, zijn tempels en monumenten te bezoeken is een Nijlcruise. Je laat je vervoeren op luxueuze drijvende hotels en doorkruist zo 5000 jaar geschiedenis. Hét grote voordeel: je hoeft slechts één keer je koffers uit te pakken!

Bijna alle cruises zijn zo samengesteld dat de af te leggen trajecten en de tijd die je nodig hebt om de tempels te bezoeken, evenredig verdeeld is. Dit betekent dat je enkele uren vaart en dan enkele uren een volgende bezienswaardigheid kan bezoeken.

De meeste cruises vertrekken uit Luxor, varen naar Aswan en keren daar terug naar Luxor. Het verblijf aan boord is steeds in vol pension. Het programma is zo samengesteld dat je ‘s middags steeds naar het schip terugkeert voor de lunch. De tempels en bezienswaardigheden liggen bijna altijd op wandelafstand van de plaats waar de boot aanmeert. In sommige gevallen wordt een transfer per bus of met kleine bootjes voorzien.

Op de terugweg van Aswan naar Luxor zijn uiteraard andere stopplaatsen voorzien als op de heenvaart.
Er wordt zoveel mogelijk overdag gevaren, zodat je kan genieten van het panorama en het leven langs de Nijl. En dat is soms meer genieten dan van een tv-programma!
Trouwens, langs de Nijl zie je veel meer groen dan dat je zou verwachten. Er staan vooral veel palmbomen en struikgewas, zoals papyrus.

Na 23 uur wordt er in principe niet meer gevaren. Moest dit toch eens gebeuren heb je er geen last van. De cabines zijn goed geïsoleerd, zodat je het lawaai van de motoren bijna niet hoort. Toch kunnen oordopjes eventueel van pas komen, bijv. als je kajuit achteraan op het schip ligt.

Vergelijk een cruiseschip op de Nijl zeker niet met zeecruises. Animatie en programma, alsook de faciliteiten aan boord zijn totaal verschillend. Een Nijlcruise is een ontspannende manier om de bezienswaardigheden van Egypte te bezoeken en het natuurschoon langs de oevers van de rivier te bewonderen. Beschouw het schip als een reizend hotel waar je op een uiterst comfortabele manier varend logeert.

Praktische informatie

HET SCHIP
Buiten enkele kleine details bieden de verschillende reisorganisaties allemaal dezelfde tempelbezoeken en excursies aan. Bij dit soort reizen zijn het de boten die het verschil maken. Je breng immers veel tijd aan boord door: voor de maaltijden, ‘s avonds, in de namiddag als er gevaren wordt, om van de zon te genieten op het dek, en ‘s nachts uiteraard.
Opmerkelijk is dat er voor dit soort reizen wordt gesproken over ‘een cruise op de Nijl’ en niet over ‘naar Egypte gaan’. De verwachtingen over de kwaliteit van de dienstverlening aan boord van het schip mogen dus hoog zijn.

Wij gebruiken in de meeste gevallen de MS/Amarco, een elegant en stijlvol 5-sterrenluxeschip. Er zijn 45 standaardkajuiten, 2 Royal Suites en 2 Presidential Suites, allemaal mooi en smaakvol ingericht om u een maximum aan comfort te bieden tijdens je verblijf. Alle kajuiten zijn buitenkajuiten en uitgerust met airco, satelliet-tv, kluis, minibar en badkamer met ligbad en haardroger. Het restaurant serveert een internationale keuken in buffetvorm en à la carte.
Er zijn meerdere bars, verspreid over de verschillende dekken van het schip. Bovenaan is een zonnedek met zwembad en ligzetels. Voor de sportievelingen is er een gym met Turks bad, sauna en massages. Er is internet aan boord, er is een juwelier, een kapper en een wasserijdienst.

VERZEKERDE AFREIZEN
Deze reizen zijn verzekerd vanaf minimum 2 personen en groeperen de verschillende deelnemers ter plaatse. De gids is Nederlandstalig.

DRINKGELD
Op alle schepen ter wereld is een percentage voorzien voor de bemanning, dus ook in Egypte. Daarbij komen nog de fooien voor de lokale gidsen en chauffeurs en voor de dragers en anderen. Je moet rekenen op zo’n 5 euro per persoon per dag, de dag van vertrek en aankomst inbegrepen. Meestal haalt de gids dit bedrag op en regelt hij/zij de betaling van de fooien. Kinderen jonger dan 12 jaar betalen 50% van de fooien.

CRUISE OP DE NIJL EN OP HET NASSERMEER
Dit is de meest aangename manier om Egypte en de Nijl te ontdekken. Aan boord wordt alles in het werk gesteld om je onvergetelijke momenten te doen beleven. Tijdens de tea-time zijn koekjes en thee voorzien, terwijl je de eeuwige landschappen bewondert. Je proeft de lokale keuken tijdens de oosterse avond met show en muziek.
Hou er rekening mee dat een schip op de Nijl wat lawaai kan maken. In alle kajuiten, voor- of achteraan, boven of beneden, wordt het geluid van de motoren wel waargenomen. Neem ev. oordopjes mee.
In het laagseizoen, door te weinig deelnemers of door onderhoud van de schepen is het mogelijk dat de cruise voorzien wordt aan boord van een ander schip van dezelfde categorie en met hetzelfde programma.

VAARSCHEMA SCHIP
Dit kan gewijzigd worden als gevolg van diverse vertragingen (bijv. de sluis van Esna, het lage waterpeil van de Nijl, de Egyptair-vluchten). Het programma van de cruise hangt af van veel externe factoren. Alle bezoeken zullen uitgevoerd worden, maar de volgorde kan soms verschillen.

FOTO – VIDEO
Om op bepaalde sites te filmen zal men je vragen hiervoor te betalen. Voor fototoestellen zijn er geen formaliteiten.

ABU SIMBEL
Op 280 km. ten zuiden van Aswan is de tempel van Ramses II in Abu Simbel het hoogtepunt van een reis naar Egypte. Deze uitstap kan met de autocar of met het vliegtuig gedaan worden.
Met het vliegtuig: ong. 220 euro per volwassene, ong. 180 euro per kind.
Per autocar: ong. 105 euro per volwassene, ong. 80 euro per kind.
Inbegrepen: de heen- en terugreis, toegang tot de site, transfers en gids ter plaatse.
Opgelet: gezien de vele bezoekers mogen de gidsen geen uitleg meer geven in de tempel zelf.

Reisprogramma: 10 dagen Caïro & Nijlcruise