De beste keukentrends van 2024

Ontwikkelingen binnen ons interieur staan nooit stil, zo ook als het gaat om de keuken. Het wordt ook wel ‘het hart van het huis’ genoemd en dat is niet zo vreemd. Er worden dagelijks maaltijden bereid en er wordt samen gegeten en gedronken. De keuken mag daarom een pronkstuk in je woning zijn. In dit artikel gaan we in op de beste keukentrends van 2024, zodat je precies weet waar een nieuwe keuken aan moet voldoen.

Minimalisme

Een van de nieuwste ontwikkelingen in keukentrends die we dit jaar veel gaan zien, is minimalisme. Niet alleen als het aankomt op het ontwerp van de keuken, maar ook met betrekking tot apparaten, kleuren en accessoires. De klassieke keuken met grote nerven in het hout en handgrepen waar je niet omheen kunt is verleden tijd. Dit jaar draait het om greeploze keukenkasten, geluidloze lades, zachte pastelkleuren of elegant wit en om warme accenten. Het resultaat van een minimalistische keuken: een rustgevende en tijdloze uitstraling die de nadruk legt op functionaliteit en ruimtelijkheid. 

Flexibele indelingen

Als we het hebben over functionaliteit, dan kunnen we stellen dat dit een tweede keukentrend is van 2024. We willen onze ruimte steeds praktischer kunnen inrichten, zodat we het meeste uit de beschikbare ruimte kunnen halen. Of het nu gaat om een huis, een appartement, studio of een bedrijfskeuken – het is prettig als we deze zo efficiënt mogelijk kunnen plaatsen en gebruiken. Zo is een keukeneiland een goed voorbeeld van efficiëntie en functionaliteit. Het kan niet alleen gebruikt worden om te koken, maar als werkruimte, sociale hub tijdens het koken of als bar. Een keukeneiland past tegenwoordig in allerlei verschillende ruimten; nieuwe ontwikkelingen maken het mogelijk om een keukeneiland op maat te maken. Zo hoeft een kookeiland helemaal niet meer vrijstaand in het midden van de keuken geplaatst te worden, maar kan deze in een hoek geplaatst worden. 

Een ander voorbeeld van functionaliteit: modulaire keukens. Dit houdt in dat aparte onderdelen van de keuken eenvoudig los te maken zijn. Zo kan de keuken gemakkelijk passend worden gemaakt voor elke ruimte en diverse behoeften. In 2024 maakt de standaard keuken plaats voor op maat gemaakte oplossingen.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een term die we anno 2024 in iedere branche tegenkomen, zo ook in de keukenbranche. We hebben het dan vooral over een duurzaam ontwerp, waarbij de nadruk ligt op het verminderen van afval bij de productie, het gebruik van milieuvriendelijke materialen en recycling, en energie-efficiëntie. 

Een keuken die voldoet aan de hedendaagse eisen zal bijvoorbeeld gemaakt zijn van gerecycled hout en heeft geen plaats meer voor koken op gas. Elektrisch koken of een kookplaat die werkt op inductie kom je eerder tegen, waarbij vooral inductie erg populair is. 

Dat is ook niet vreemd; het is niet alleen een energiezuinige manier van koken, het is ook heel veilig. In een duurzame keuken is alle apparatuur voorzien van een groen A+ of A++ label. Denk aan inbouwvaatwassers die weinig water en energie verbruiken of zuinige inbouwspots. Duurzaamheid gaat echter verder dan milieuvriendelijkheid en minder verbruik; ze gaan ook nog eens een leven lang mee!

0 Shares: